Вафлі - улюблені ласощі не тільки дітей, а й дорослих. Легкі, хрусткі і ніжні, вафлі підкорили весь світ багато років тому. Про них співали пісні, складали вірші, їх шанували і досі шанують в деяких країнах, як головний десерт. Існує кілька цікавих історичних фактів, які неодмінно слід знати фанату цього кондитерського виробу.
Назва вафель походить від слова Waffel, що означає осередок. Це й не дивно, адже більшість вафель мають структуру стільників різної глибини і розмірів, в залежності від вафельниці, в якій їх готують. Прийнято вважати, що перші вафлі готували стародавні греки, хоча рецепт тіста і те, що вийшло дуже важко було б назвати схожими на сучасні. У 15-16-х ст. вафлі вважалися розкішшю, доступною тільки знаті. А через кілька століть вони стали продаватися просто на вулицях міста, і кожен бажаючий міг придбати свіжоспечені ласощі.
У 2007 році розгорівся справжній скандал між Чехією, Австрією і Німеччиною в боротьбі за право вважатися винахідниками особливого виду вафель. Так звані Карловарські вафлі відомі у всьому світі і є не просто шедевром кондитерського мистецтва, а справжньою пам'яткою. Їх відмінна риса - це ідеальна кругла форма і чудовий рельєф, який має різні малюнки. Туристи, які приїжджають до Чехії, купують їх не заради задоволення апетиту, а відвозять додому як сувенір. І ось, коли Чехія оголосила про своє бажання вважатися правовласником на цей вид вафель, Австрія і Німеччина оскаржили її устремління.
Справа дійшла до Європейського Комітету, який погодився з останніми двома країнами і поки не підтримав Чехію. Аргументів, що дані вафлі вже не один десяток років виробляються в цих країнах, виявилося досить для спростування першості Чехії. Торгова марка так і не була зареєстрована, так як підприємства, які виробляють Карловарські вафлі, територіально знаходяться і за межами Карлових Варов. Однак Чехія все ж має абсолютну перевагу перед своїми конкурентами, яка полягає в особливому складі тіста для вафель. Основний інгредієнт тіста - це вода, від якості якої залежить як користь, так і особливий смак виробу.
У вафлях, що виробляються в Карлових Варах, використовується особлива лікувальна мінеральна вода з місцевого джерела. Тому вафлі інших Чеських підприємств (не кажучи вже про підприємства Німеччини і Австрії), які не мають в складі цієї рідини, навіть мають відмінну позначку «Курортні».
У будь-якому випадку, вафельна суперечка триває, і поки жодна країна не може до кінця переконати Комітет віддати право першості саме їй.
Ключові слова:
Немає ключових слів для цієї статті: